Hemmo keväällä 2015

Hemmo on tavallinen kahdeksasluokkalainen nuori, joka ei käy nuorisotaloilla. Missä ja kenen kanssa hän vapaa-ajallaan mieluiten on, selviää Hyvä vapaa-aika -hankkeen tutkimusaineistoista. Kahdeksannella luokalla Hemmo, eli kevään 2015 kyselyn tyypillinen keskivertovastaaja (N=163), on muuttunut tytöksi (53 %). Tämä johtuu siitä, että osa hankkeen nuorista on vaihtanut koulua ja yksi luokista on kokonaan lopetettu. Näin tutkimusluokilla on nyt enemmän tyttöjä kuin poikia. Hemmo puhuu kotonaan useimmiten suomea (65 %) ja asuu yhdessä sekä isänsä että äitinsä kanssa (71 %). Koulua hän käy Pitäjänmäellä.

Arkisin Hemmo herää ennen kello seitsemää, mutta haluaisi herätä klo 8:15–9:00 välillä. Viikonloppuisin hän herää aikaisintaan vartin yli kymmenen. Tyttö syö joka arkiaamu aamupalan ja koululounaankin usein, niin ikään kotona hän syö yhdessä muiden kanssa usein.

Hemmo on omasta mielestään melko tai erittäin harvoin poissa koulusta (87 %) ja saa omasta mielestään melko tai erittäin hyviä arvosanoja (85 %). Hemmon mieliaineet ovat lukuaineista englanti (22 %) ja historia (21 %), taitoaineista suursuosikki on liikunta (42 %), toiseksi eniten Hemmo pitää kotitaloudesta (24 %). Hemmo viettää melko paljon aikaa luokkakavereiden kanssa myös vapaa-ajallaan, eivätkä oman luokan oppilaat kiusaa Hemmoa, vaan auttavat, jos hän tarvitsee apua. Myöskään koulun henkilökunta ei kiusaa Hemmoa.

Omasta mielestään Hemmolla menee koulussa siis hyvin niin sosiaalisesti kuin akateemisestikin. Siksi ei olekaan yllätys, että hän saattaisi olla koulun alueella myös vapaa-ajallaan, jos siellä järjestettäisiin jotain kiinnostavaa. Peruskoulun jälkeen Hemmo aikoo mennä lukioon (53 %), ja eniten hänen tulevaisuuden suunnitelmiinsa vaikuttavat omat vanhemmat.

Siihen, mitä Hemmo vapaa-ajallaan puuhaa, vaikuttavat useimmin hänen kaverinsa. Kaikkein tylsintä hänestä on olla yksin kotona, koulussa tai esim. jossain virastossa. Koska Hemmosta on kaikkein mukavinta olla ulkona yhdessä useiden itsensä ikäisten tyttöjen ja poikien kanssa, myös sää vaikuttaa siihen, mitä hän vapaa-ajallaan tekee tai on tekemättä. Vaikka hänen mielestään kaikkein tylsintä vapaa-aikaa on yksin oleminen, hän aikoo vastauspäivänä olla kotona yksin. Toisaalta mieluisimman ja suosituimman vaihtoehdon, eli useiden eri kavereiden kanssa ”livenä” ja tarkemmin missä: ulkona, jälkeen toiseksi paras paikka ja oleminen Hemmon mielestä on kotona, esimerkiksi koneella.

Hemmon mielestä vapaa-aika on parasta, kun ohjattua tekemistä (esim. urheilua, liikuntaa, soittamista, maalaamista…) on melko paljon (41 %). Hän on onnekseen voinut aina harrastaa kaikkea, mitä on halunnutkin (63 %), mutta jos hän ei ole voinut joskus tehdä jotain haluamaansa, syynä on ollut ajanpuute (16 %). Tällä hetkellä hän ei mielestään harrasta mitään (18 %), korkeintaan musiikin kuuntelua tai kuntosalilla käymistä (14 %). Hemmo ei haluaisi aloittaa mitään uutta harrastusta paitsi kuntosalin, jos hän ei käy salilla vielä, tai jalkapallon. Vapaa-ajan lukemiseen kuuluvat useimmiten blogit ja muut nettitekstit.

Hemmolla on eri maista kotoisin olevia ystäviä, koska hänestä on ihan hyvä olla tekemisissä erimaalaisten kanssa. Netissä hän viettää useimmiten aikaa omalla älypuhelimellaan ja yleisimmin sosiaalisessa mediassa tai juttelemassa kavereiden kanssa.

Nuorisotalolla Hemmo ja hänen ystävänsä käyvät erittäin harvoin, jos koskaan. Heillä on kuitenkin käsityksiä siitä, miksi jotkut ihmiset nuorisotaloilla viihtyvät. Kysyimme kevään tutkimusesittelyiden yhteydessä nuorilta nuorisotalolla käymiseen liittyviä kysymyksiä. Hankkeen nuoret eivät siis itse käy nuorisotaloilla ja ovat tekemisissä nuorisotyön kanssa lähinnä vain hankkeen omien nuoriso-ohjaajan välityksellä. Etsimme syitä nuorisotalolla käymiseen väittämillä, jotka alkoivat lauseella: ”Nuorisotalo on hyvä paikka” – ja jatkuivat erilaisilla ehdotuksilla. Väittämien kanssa saattoi olla täysin samaa mieltä eli ”Kyllä ehdottomasti!” (arvo 4) tai täysin eri mieltä ”Ei missään tapauksessa!” (arvo 1). Vastausten arvopisteet sijoittuvat siis välille 1-4.

Tärkeimmäksi syyksi nuorisotalolla käymiseen varmistui se, että siellä on muita nuoria. Kyselyn suurimman keskiarvon 3 sai siis väite: ”Nuorisotalo on hyvä paikka olla yhdessä nuorten kanssa”. Yksikään väitteistä ei saanut keskiarvoa 4 eli ”Kyllä ehdottomasti!”

Sen sijaan keskiarvon 1 eli ”Ei missään tapauksessa!” tai sitä lähellä olevan keskiarvon 2 saivat kyselyn kaikki muut väittämät.  Hemmon mielestä siis nuorisotalo ei ole missään tapauksessa hyvä paikka olla rauhassa, ei saada tyttö- tai poikaystävää, ei tehdä asioita joista itse pitää eikä jutella omista asioistaan aikuisten kanssa (keskiarvot 1). Lähes yhtä huono paikka (keskiarvo 2) nuorisotalo on saada itselleen uusia kavereita, saada apua aikuisilta, oppia uusia asioita, jutella omista asioistaan nuorten kanssa tai kun ei ole muuta tekemistä.

Missä nuoriso-ohjaajat voisivat Hemmon sitten kohdata, jos hän ei käy nuorisotaloilla? Kysyimme varsinaisen nettikyselyn ohella toisella kyselyllä myös muilta kuin hankkeen nuorilta, missä he itse haluaisivat tavata nuoriso-ohjaajan. Vastauksiin vaikutti se, missä kysymys esitettiin. Koulussa tehdyissä, valmiita vaihtoehtoja sisältäneessä nettikyselyssä suosikiksi nousi koulu, toisena oli nuorisotalo ja kolmantena jossain muualla, missä – ja tähän yleisimpänä avovastauksena oli ei missään.

Kyselyn toisessa versiossa oli avovastauksia, joihin vastaajat kirjoittivat useimmiten, että haluavat tavata nuoriso-ohjaajan kotona. Tarkoittiko tämä, että nuori haluaa tavata ohjaajan omassa tai kaverin kodissa netin kautta, vai kenties vitsikkäästi esimerkiksi nuoriso-ohjaajan kotona? Joka tapauksessa koti – oma tai ystävän – on muutenkin helsinkiläisnuorten vapaa-ajanvieton suosikkipaikka (ks. esim. Keskinen & Nyholm 2012, 71. – Nuoret Helsingissä 2011. Vapaalla, koulussa, vaikuttamassa. Tutkimuksia 2012:3. Helsingin kaupungin tietokeskus).

Kysyimme myös: ”Missä olet yleensä kello 18?” ja ”Missä mieluiten vietät aikaasi Helsingissä?” Vastaajista yli puolet on yleensä kuudelta illalla kotona. Kautta maailman kello 19 on vapaa-ajanvieton mieluisinta aikaa, jolloin ihmiset ovat itselleen hyvää tekevien asioiden äärellä. Luultavasti nuori Hemmo-tyttökin tekee siis tuntia ennen tätä kollektiivista hyvänolonaikaa sitä, mistä eniten pitää. Kodin lisäksi kyselymme perusteella ollaan muun muassa nuorisotalolla, ulkona, matkalla harrastuksiin tai harrastuksissa. Mieluisimpana vapaa-ajan paikkana Helsingissä oli suurimman osan vastauksissa niin ikään koti. Myös nuorisotalolla voi viettää mieluista aikaa Helsingissä. Muita suosittuja paikkoja olivat esimerkiksi fudistreenit.

Kouluissa äidinkielen tai suomi toisena kielenä -tunneilla kirjoitettujen aineiden perusteella ”Erään tytön/pojan täydellinen päivä” vietetään jossain syömässä kavereiden (ja idoleiden) kanssa tai rannalla tai bileissä. Hyvä vapaa-aika -hankkeessa kahdeksannen luokan eli lukuvuoden 2014–2015 parhaimpia kokemuksia Hemmo-tytön mielestä ovat olleet yhteiset retket kaupallisiin kohteisiin kuten elokuviin, pikaruokaravintoloihin ja taistelupelipaikkoihin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *