Kavereiden kanssa ulkona! Missä nuorisotyö?

Hyvä vapaa-aika –tiimin ohjelmaosiossa Nuorisotyöpäivillä kuultiin tarinoita nuorisotalojen ulkopuolelta. Ohjelmaosion aihe nousi esiin tutkimuskyselyssä nousseista vastauksista, joissa kaikista kivointa vapaa-aikaa on saman ikäisten tyttöjen ja poikien kanssa ulkona. Tämä jättää pohdittavaksi sen, missä on nuorisotyön paikka ja mikä on nuoriso-ohjaajan rooli.

Hankkeen nuoriso-ohjaajat Mirkka ja Jaakko kertoivat esimerkkejä siitä, miten olla läsnä nuoren elämässä muuten kuin nuorisotaloilla. Ensimmäisiä havaintoja nuoriin tutustuessa oli, että se kenelle kerrotaan ja mitä vaihtelee tilanteen mukaan paljon. Nettikyselyissä vastataan yhtä, mutta kasvotusten nuoriso-ohjaajalle kerrotaan toista. Molemmat näistä vastauksista voivat olla yhtä totta nuorelle juuri siinä tilanteessa, jossa vastaaminen on tapahtunut. Nettikyselyyn vastatessa konkreettinen tekeminen on vielä niin kaukana, että teoriassa voisi olla kiinnostavaa kokeilla jotain uutta, kuten jousiammuntaa. Kun nuoriso-ohjaaja alkaa järjestellä mahdollisuutta kokeilla jotain, on tilanne voinut muuttua. Saattaakin olla niin, että kiinnostaa kokeilla jousiammuntaa, mutta ei nuoriso-ohjaajan kanssa – vaan ihan oikealla vapaa-ajalla.

Tässä hankkeessa yksi työn pahaista puolista on Mirkan mukaan se, että toimii samojen nuorten kanssa kolmen vuoden ajan.  Jaakko pohti, onko riittävää nuoriso-ohjaajan työtä, jos kolmen vuoden ajan ohjaaja aina huomaa ja tervehtii nähdessään nuoren vai pitäisikö yrittää enemmän. Kuitenkaan luottamuksen syntymistä ei voi kiiruhtaa ja toisaalta jollekin saattaa olla aivan tarpeeksi, että tervehtii kolmen vuoden ajan. Ydinasia on, että ujommallekin nuorella on aikaa tarkkailla ohjaajan toimintaa, rakentaa luottamusta, tehdä tulkintoja aiheuttaako nuoriso-ohjaaja pettymyksiä muille nuorille ja lopulta, kun on tutustunut tarpeeksi ohjaajaan, sanoa hänelle hei. Ehkä seuraavana vuonna voi jo uskaltautua mukaan luokan yhteiselle, vapaaehtoiselle retkelle leffaan.

Tämän kaltaisten kertomusten pohjalta tavoitteena hankkeessa on kehittää toimintamalleja, jotka tukevat nuoriso-ohjaajia tekemään työtään muualla kuin nuorisotaloilla. Kuvaamme hyviä käytäntöjä koululla tehtävään nuorisotyöhön, jolloin toimitaan koulupäivän sisään jäävässä vapaa-ajassa. Lisäksi kuvaamme, miten nuoria voi ohjata oman jutun löytämiseen ja mitkä ovat niitä kysymyksiä, jotka saattavat olla esteenä kiinnostavan jutun kokeilemiseen. Teemme myös kuvauksen siitä, millainen on nuoriso-ohjaajan rooli ja merkitys, kun toiminta tapahtuu koululla, nuorisotalolla, kaduilla, retkillä tai netissä. Pyrimme kuvaamaan näiden pienten kohtaamisten merkityksiä, jotka saattavat kannatella tai rohkaista nuorta elämässään.

Kiitos nuorisotyöpäivien ohjelmaosioomme osallistujille kiinnostuksesta ja kysymyksistä – ne vievät aina kehittämis- ja tutkimustyötä eteenpäin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *