Täältä löydät nuorten omia kuvia ja kertomuksia

Koripallosta saa energiaa!

Olen aloittanut koripallon harrastamisen pari kuukautta sitten kahden kaverini kanssa. Tosiaan olen harrastanut sitä ennenkin mutta lopetin sen. Oli vaikeaa sen jälkeen löytää hyvä joukkue missä voisi aloittaa uudestaan koriksen, mutta tykkäsin harrastaa sitä joten päätin etsiä sitä. Minulla ei ole mitään erikoista selitystä, että miksi tykkään koriksesta, mutta sitä on mielestäni hauskaa pelata ja tykkään vain siitä. Olen ollut vain pari kuukautta siellä, mutta olen oppinut tosi paljon siellä. Harrastuksien jälkeen tunnen itseni energiseksi, mutta en usko että se on vaikuttanut kouluun positiivisesti eikä negatiivisesti. Nuoriso-ohjaa on kannustanut aloittamaan harrastuksen ja auttanut etsimään harrastus paikan. On siis kyllä auttanut paljon ja kannustan kaikkia muitakin joilla on tämä tilaisuus aloittaa harrastamaan jotain.

Tyttö 15v.

Valitsin juuri tämän harrastuksen, koska minun kaksi muuta kaveriani myös ovat kiinnostuneet tästä harrastuksesta. Harrastuksessani kaikki on parasta esim. nähdä muita, kehittyminen ja oppiminen. Tylsää on ollut se että menen yksin pyörällä treeneihin. Koripallossa olen oppinut heittää oikein, millaisessa tilanteessa tehdä mitäkin, opin erilaisia sääntöjä, opin uusia liikkeitä ja mitä erilaisia lihaskuntoilua voi tehdä. Harrastus ei ole oikein paljon vaikuttanut koulun käyntiin, mutta aina harrastuksen jälkeen tulen hyvälle tuulelle, koska saan purettua kaiken huonon energian pois harrastuksessa. Kavereillani on ollut ja on suuri merkitys harrastuksessa, ilman niitä en olisi varmaan koskaan miettinyt mennä yksin koripalloon. Nuoriso-ohjaaja on ollut oikein mukava ja positiivinen, hänkin on auttanut paljon.

Tyttö 15v.

keep-on-trying-1197550


 

Ratsastus harrastuksena.

Ajatus siitä, että voisimme alkaa harrastamaan ratsastusta alkoi siitä, kun meille iski ns. Heppankuume. Me molemmat ollaan tykätty jo kauan hevosista ja se, että oli mahdollisuus järjestää ratsastuskurssi oli aivan mahtavaa!

Me kysyttiin Mirkalta, että onko se mahdollista ja se sitten oli. Vähän ajan kuluttua kurssi alkoi. Me päästiin alkeiskurssille. Siellä opetetaan miten hevosta hoidetaan ja ratsastuksen alkeet. Myös perustietoa hevosista ja myös kaikista tarvikkeista millä laitetaan hevosia kuntoon.

Ensimmäisellä kerralla me mentiin yhdessä tutkija-Annan kanssa tallille ja siellä sitten tutustuttiin talliin ja myös ratsastettiin.

Aluksi meille opetettiin oikea istuntatapa ja sitten pikkuhiljaa miten hevosta ohjataan ja sitten ravi ja kevennys! Ravi on aivan mahtava hevosen askellaji, koska pääsee menemään nopeasti hevosella ja samalla keventää. Kurssin keskiosassa meille opetettiin laukkaa, joka ei hirveästi onnistunut tietyillä hepoilla.

Me löydettiin parin kerran jälkeen heti meidän lempi hevoset ja myös inhokki. Molempien inhokki oli Ufo, koska se on tosi laiska ja sitten se ei tahdo nostaa laukkaa. Me molemmat tykätään Ballesta ja Pepistä, koska ne ovat mukavia ja niillä on helppoa ratsastaa.

Tosi harmillista, että tunnit menevät nopeasti ja kurssi on melkein lopuillaan.

HAASTATTELU

– Miltä tuntui ratsastaa ja jännittikö yhtään?

” Eka muo vähä jännitti ku ajatteli et millasii ne hepat ja ponit on ja et millane se talli on, mut heti ku pääs hepan selkää nii ties et tulee tykkää vaikkakin oli vähän omituista ja oli vaille muistaa oikee istunta ja kaikkee, mut ihan kivaa se oli ” kommentoi Janette

” Jep se oli kyllä jännittävää, kun sai olla niin lähellä hevosta ja oikein alkaa harrastamaan sitä ratsastusta. Vaikka kurssi on lopussa niin mun on edelleenkin muistaa suunnanvaihdot. Alkeiskurssi oli kyllä tosi kiva kokemus ja seuraavaksi olisi kyllä mukavaa tutustua islanninhevoaiin” Anna sanoo

” Joo joo joo!!” Janette hihkuu innoissaan

– Mitä haluatte vielä sanoa kurssin/projektin järjetäneille?

” Olen todella kiitollinen että meillä on hyvä vapaa-aika hanke jonka avulla voimme kokeilla uusia harrastuksia ja erillaisia asioita” Janette sanoo

” Haluan kiittää hyvä vapaa-aika hankkeen järjestäjiä ja myös Mirkkaa joka järjesti kurssin meille. Se on tosi hyvä asia, että monet ihmiset pääsevät harrastamaan uusia harrastuksia.” Anna sanoo

 

Joka kerta kun me tullaan tallille me heti katsotaan listaa, missä lukee, että mikä heppa tulee kenellekin.

“Meillä taitaa olla jonkinlainen Ufo-kirous, koska kun vanhemmat tulevat katsomaan meidän tuntia niin tulee aina Ufo. Silloin mikään ei onnistu paitsi perus käynti ja ravi. Laukkaa Ufo ei suostu nostamaan paitsi jos ei lyö sitä tarpeeksi paljon raipalla” Anna sanoo mietteliäänä.

Kun ollaan katsottu hepat me mennään katsomaan, että onko heppa karsinassa vai ei. Jossei heppa ole niin me mennään istumaan katsomoon, mutta jos se on karsinassa me pistetään se kuntoon. Se on kyllä mukavaa, kun saa pistää hevosta kuntoon.

Talvella me ollaan oltu vain sisällä maneesilla, mutta nyt kun ulkona alkaa lämmetä ja illalla ei ole niin pimeää me mennään maastoon. Maastossa me ratsastetaan hevosilla ja nautitaan luonnosta.

” Pidän maastoratsastuksesta erittäin paljon. On paljon mukavampaa ratsastaa ulkona kuin sisällä.” Janette sanoo.

Me voitaisiin varmaan jatkaa harrastusta vielä, mutta se maksaa paljon ja tunnit menevät liian nopeasti. Alkeiskurssin jälkeen olisi mahdollisuus jatkaa jatkokurssille, mutta silloin pitäisi jo kuulua ratsastusseuraan. Seuraavaksi me ehkä voitaisiin alkaa harrastamaan jotakin muuta harrastusta, mikä ei olisi hirveen kallis. Sen sijaan että menee jollekin kurssille voisi ostaa irtotunteja vaikka maastoon.

~ Anna ja Janette👭🏇

 

 Ponihaka


Balettitossu

Baletti antaa voimaa jaksaa koulussa

Vietän vapaa-aikani baletti harjoituksissa, kotona tai kuntosalilla, jotka ovat tärkeitä vapaa-aikani paikkoja joissa vietän aikaa. Kotona teen yleensä musiikkia, laulan, soitan kitaraa ja kuuntelen musiikkia.

Aloitin baletin tanssimisen viime syksynä, koska jouduin lopettamaan voimistelun harrastamisen, koska en halunnut kilpa harrastusta, päädyin suhteellisen samanlaiseen harrastukseen, eli balettiin. Minulle tärkeää vapaa-ajassa on itselleni mieluinen tekeminen. Harrastuksessa minulle on tärkeää, kun näkee oman kehityksen, esimerkiksi kun on kauan harjoitellut jotain liikettä ja huomaa joka harjoituksissa kehittyvänsä. Harjoituksissa pääsen myös ihan erilaiseen maailmaan, jossa unohtuu koulu ja kaikki muut huolet. Se on vapauttavaa.

Vaikka baletti näyttää helpolta, niin se on oikeasti aika rankkaa, mutta silti se tunne kun on tehnyt monta onnistunutta tanssisuoritusta kärkitossuilla, sitä tunnetta ei voita mikään! Se tunne kun laittaa kovat tossut(kärkitossut) jalkaan ja aloittaa tanssimisen, se tunne on jotain niin mahtavaa! Kyllähän siinä on varpaat ja jalat muutenkin kovilla, mutta oikeastaan en voi sanoa kivuksi, koska jollain pienellä tapaa nautin siitä, koska silloin tiedän, että olen onnistunut baletti harjoituksissa!

Monet kysyy onko baletti sen arvoista, niin todellakin on. Ei sitä ymmärrä ennenkuin sen kokee itse!

Saan baletista voimaa jaksaa koulussa, ja voimaa jatkaa eteenpäin elämässä. Fiilikset ovat hyvät harjoitusten jälkeen, ja sillä jaksaa kauan!


 

Malmin tanssikurssi

Idea lähti siitä, että kun meillä oli opon tunti ja Operaatio Pulssi tuli meidän luokkaan puhuttiin harrastuksista jne. Laitettiin aluksi ison paperin kiinni ruokalan oven viereen ja kaikki koulun oppilaat kirjoittivat mistä harrastuksista tykkää. Aluksi tiedettiin, että me neljä tytöt tykätään tanssista ja kysyttiin Mirkkalta pystytäänkö suunnittelemaan tanssikurssia ja niin me pystyttiin suunnittelemaan. Ennen kurssin alkua ei menty lomalle tai siis kukaan meistä ei menny lomalle. Oltiin vain kotona ja ulkona.

Ideana oli se että tytöt pääsevät kokeilemaan erilasia tansseja je myös se että he pystyvät tanssii miten vaan haluaa ilman poikia mukana. Voi olla että joidenkin uskonto ei salli tyttöjen tanssimista jne. Olemme nähneet tyttöjä, jotka osavat hyvin tanssii ja sitten kun kysyt harrastatko tanssia? He vastaavat ei koska uskontoni on sitä vastaan ja pojat ovat myös mukana. Tai sitten “en uskalla ja pelkään,että pojat  nauraavat minulle.” Sellaista me emme halua. Haluamme, että meidän tytöt pääsevät kokeilemaan juttuja jossa ei ole poikia, jotta he oppivat uusia asioita ja luottavat itseään pystyvän tehdä kaiken. Tanssikurssia on Maanataisin ja keskiviikkoisin klo 16-17.

Tanssi kurssilla on ollut kivaa ja hauskaa. Meijän naisopettaja on tosi kivaa ja osaa opettaa ihan hyvin. Aluksi joillekin oli vähän vaikeaa olla mukana ja me auttoimme heitä ja tanssiopettaja myös auttoi. Kun tanssikurssi alkoi saimme vähän tehtäviä, jotka piti harjoitella kotona tai jossain muualla. Teemme vähän tanssisarjoja ja kertaamme seuraavalla kerralla taas ja opimme jotain uutta. Lisää tanssiliikkeitä on opittu lisää ja harjoiteltu. Meidän tanssikurssia ovat kivoja ja toivotaan että tulee lisää osallistujia. 3 viikon ja yhden päivän päästä eli 08.10.2014 tanssikursimme loppuu, mutta kun olemme harjoitelleet paljon liikkeitä saimme tietää, että pidämme tanssiesityksen koulun kavereillemme ja ne ovat vain tyttöjä. Tanssiesityksemme on 13.10.2014. Ennen tanssiesitystä pitäisi harjoitella hyvin :’) ;).