”Teen rahaa mun harrastuksellani” – Hyvä vapaa-aika -hankkeen nuoret vuonna 2025

Nuorten nykyisillä harrastuksilla on suuri merkitys heidän tulevaisuuden haaveissaan ja toiveissaan tulevista ammateista. ”Mitä teet ja miten asut noin 25-vuotiaana?” kysyimme viime vuonna hankkeemme 7.-luokkalaisilta. Kysymykseen vastasi 155 tyttöä ja poikaa.

Monille tuleva elämä aikuisena näyttäytyy hyvin yltäkylläisenä ja siihen liittyy iso talo, jossa on paljon eläimiä: ”Asun isos palatsis bahaman saaril ja mul on miljardej rahaa ja muijii enemmä ku justin bieberil, sit mul ois kuussataa eläintarhaa jotka tuottaa kuukaudes kaks miljardii massiii, ja oisin kunno ritsbits”, tai: ”En tiiä vielä mihin ammattiin haluun. Mut haluun asuu joko Englannis tai Amerikas ja et mul on ihana iso omakotitalo jos on iso piha ja et mul on kaks koiraa ja kaks marsuu.”

Vaikka suurin osa ei kertonut varsinaista tulevaa ammattiaan, työnteosta sinänsä oli mainintoja: ”Asun varmaa jonku kumppaninkaa jossai kolmiossa ja teen jotai mukavaa työtä.” Yleensä tämä kolmio tai muu asumus on muualla kuin Helsingissä.

Ne nuoret, jotka kirjoittivat tulevasta työstään, haaveilivat olevansa harrastuksiinsa liittyvissä ammateissa: ”teen rahaa mun harrastuksellani”, tai esim.: ”Olen Koreassa täydellisen korealaisen miehen kanssa… ja olen silloin K-pop-laulajan vaimo. Olen malli ja kaikkee….sellast perus XD”; ”Mä oon näyttelijä ja mulla on kaks koiraaa ja kaks saukkoa. Mä menestyn mun uralla ja mulla on ihana mies ja rahaa. Mä asun Hollywoodissa ja mulla on hieno talo.”

Parisuhde liittyy tulevaisuuden kuviin lähes kaikilla vastaajilla ja hyvän elämän tarinoissa kotieläimetkin esiintyvät pareittain.

Näyttelemisen ja K-popin lisäksi muihin nykyisiin harrastuksiin liittyviä unelma-ammatteja olivat: jalkapalloilija, jääkiekkoilija, tanssija, tanssinopettaja, kirjailija, videobloggaaja ja paranormaalien ilmiöiden tutkija. Kirjoituksissa mainittuja ammatteja, jotka eivät ilmeisesti liity harrastuksiin, ovat: matkaopas, lastenhoitaja, teknikko, kotiäiti, ”suurlähettiläs tai insinööri”, kondiittori, lääkäri ja englanninopettaja.

Nettikyselyssämme vastattiin myös kysymykseen siitä, mihin nuoret haluavat peruskoulun jälkeen. Koulutussuunnitelmissa yli puolella näistä nykyisistä 8.-luokkalaisista on lukio. Yli kolmasosa vastaajista ei vielä tiedä, mihin haluaa peruskoulun jälkeen, mutta 17 prosenttia heistä suunnittelee nyt menevänsä ammattikouluun. Suoraan töihin ei halua kukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *